ToTally In Love With Lisbon


...alebo ako a kde nosiť bodkované šaty v sprievode kvetinovej kabelky lemovanej retiazkou od TallyWeijl


Ahojte! Hlásim sa vám z jedneho z najslnečnejších miest v Európe. Je to presne týždeň čo som to lentaktak stihla na katowické letisko. Neuvedomila som si totiž, že v nedeľu sa každý druhý obyvateľ planéty túži dostať do práce vo väčšom meste :D Mýtne brány nestíhali a každú chvíľu to niekto odstavil do zvodidiel aby tým za ním ešte viac skomplikoval situáciu. Než sa to však všetko upokojilo, ja som už nízkonákladovým triskáčom letela do portugalského Lisabonu. A že o ňom nič neviete? Tak čítajte ďalej a sledujte instáč @lauismyname ;)


Očarujúci Lisabon má prívlastok európske San Francisco. A navzdory tomu, že tieto dve mestá ležia na opačných koncoch sveta, nadmorskými výškami, ktoré musíte zdolávať aj keď idete pár desiatok metrov do svojej obľúbenej reštaurácie (odporúčam L Bistro Lisabon) a legendárnymi žltými električkami sú snáď na nerozoznanie. Aj keď by tu predsa len bolo niečo, čo môže americké San Francisco závidieť tomu nášmu, Európskemu.



Pastel De Nata – to je ten najlahodnejší zákusok aký si v Lisabone dáte. A nevyhnete sa tomu aj keď ako ja, nejedávate pečivo. Lákať vás bude na každom kroku či už v supermarkete za 0,60€ alebo v kaviarni za 1,50€. Lístkové cesto plnené pudingom často s príchuťou pomarančov sa podáva za horúca a určite vás nenechá chladnými ;)



Santo Antonio Festival – je sardínkový festival na počesť svätca, rodáka z Lisabonu, patróna manželstva svätého Antona. Pestrofarebné ulice plné vône jedla, hlavne sardiniek, vás vždy v Júni prenesie do úplne iného levelu tejto metropoly. Ak sem dorazíte, nezabudnite si pochutnať na rybkách a klobáske s pivom. Mne sa ešte teraz šmýkajú prsty po klávesnici :D


Pink Street – je slávna ulica plná zábavy a nočných klubov. Vďaka ružovému asfaltu na ceste je pre turistov nepriehľadnuteľná. Najrušnejšie diskotéky nájdete práve tam. Ak však stojíte o kľudnejšiu zábavu, ktorá vám nezožerie svedomie a peňaženku :D vyberte sa baviť na Erasmus Corner – tam na vás čakajú alternatívne baríky s pivom za 1€ v spoločnosti študentov z celého sveta.


Caipirinha – a hoci je tento drink pôvodne brazílsky, nič iné si už v Lisabone nebudete chcieť dať. Nie je to žiadna veda, keďže je to vlastne naše mochítko – biely rum, limetka, cukor, ľad – no tu si ho dáte na 5 spôsobov aj v tom najzastrčenejšom bare a bude chutiť výborne. Odporúčam ju reznúť s jej sestrami, ktoré sa volajú Caipiroshka a Marangoska (verzie s vodkou alebo čiernou vodkou a jahodami či černicami)


LX Factory – keď má niekto z vás starú a nefunkčnú fabriku v priemyselnej časti mesta a nevie čo s ňou, nepredávajte ju pod cenu ako nejaký smerák. Zapnite mozog, otvorte srdce a vytvorte jedinečné miesto na Zemi. Presne takým je LXFactory v Lisabone. Továreň plná dizajnových obchodíkov a streetfood reštaurácii, ktorým určite ako ja, prídete na chuť ;)


A nakoľko je Lisabon hlavné mesto Portugalska, toto všetko stihnete len za pár dní. Je pomerne malé, porovnateľné k Bratislave. Ale ako sa na rozdiel od Bratislavy hovorí, dobrého je málo :D Očaria vás milý ľudia, teplo, exotika a nezameniteľná architektúra zaobalená do obkladačiek. Práve tie tvoria fasádu každej druhej budovy. A pretože na každej sú iné a originálne dizajny, pohyb po tomto meste môže byť pre vás parádna podívaná. A keď si uvedomíte, že v roku 1755 si toto mesto prešlo ničivou skazou v podobe zemetrasenia, tsunnami a požiaru, na môj údiv vyzerá celkom dobre :D Choďte tam!

Vaša Senhorita


Lau Ren

Share this:

, , , , , , , , , , , , ,

CONVERSATION

2 komentárov:

  1. Lisabon ti teda brutálne pristane! užívaj si, vyzeráš perfektne :)

    Sabi z blogu Beautiful savage
    GIVEAWAY

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Hned by som sa tam prestahovala ako tak pozeram na tvoje dokonale fotky. Krasne saty.

    OdpovedaťOdstrániť