Afternoon Tea In Libresso


Ako som v predošlom článku napísala, festivalové leto som už ukončila. To však neplatí o lete ako takom a už vôbec nie o mojich potulkách Slovenskom odkiaľ Vám vždy prinášam aj tématický outfit. Dnes by to z miesta o ktorom píšem bolo akési pochmúrne. Všetkých nás do príbytkov vyhnala jesenná teplota a dážď. Ale keď je pekne, slnečno, v Banskej Štiavnici si to užijete asi tak ako ja v šatičkách od FashionMia.com ktoré som doplnila čiernymi topánkami a doplnkami. Tak nech sa páči – tajchami obklopená, štôlňami prešpikovaná, v Štiavnických vrchoch schovaná, zlatá Banská Štiavnica.



Štiavnica je mesto, ktoré je rozdelené na staré a nové. Preto keď Vás autobus vysadí uprostred panelákov nezúfajte a vyberte sa do kopcov. Po menšej túre sa socialistický magorizmus zmení na historický romantizmus ;) Nádherná architektúra, množstvo pamätihodností, priam utopická čistota a exkluzivita sadnúť si do jednej z milých kaviarní, ktorých tam vyrástlo ako húb po daždi a poslať jednu pusinku sledovateľom na instagrame :D


Ešte pred niekoľkými rokmi mesto pusté, bez ľudí, bez služieb a zblúdilého návštevníka by ste tu našli len zriedka. Chátrajúce budovy pod ochranou UNESCO, ponurá nálada. Napokon sa však zo zatracovaného stalo vyhľadávané. Banskú Štiavnicu objavili umelci a intelektuáli, právnici, profesori, doktori či všetci, ktorých omrzel ruch veľkomesta a korporativizmus a tak sa zo Štiavnice stalo centrum kultúry a umenia. Veď ako by ste si vysvetlili parkovné 2€/hod. ? :D


Všetci títo ľudia sa v Štiavnici starajú o príjemnú mikroklímu. Akoby naťahovali čas, ktorý v tomto meste plynie pomalšie. Cez deň sa kúpete v zatopenej bani a večer si za žiaru sviečok pri vínku na schodoch mestského úradu vychutnávate spontánnu jam seassion či koncert Oskara Rószu so Zdenkou. Vrelo odporúčam navštíviť Archanjel caffe bar a pochopíte Štiavnicu, nasiaknete jej DNA a získa si kus Vášho srdca :)


Len prosím nechoďte jesť na miesto, ktoré Vás zmiatne zaujímavou drevenou terasou postavenou hneď okolo jednej z banských štôlni s výhľadom priamo na majestátny kostol sv. Kataríny. Táto prevádzka sa volá Meštianska Pizza a čudujem sa, že aj napriek recenziám ich ešte viem nájsť na google mapách. Veď Banská Štiavnica už ponúka prvotriedne služby za v pohode ceny, tak prečo si má človek pokaziť žalúdok litrom oleja práve na tak peknom mieste? :D


Suma sumárum, Banskú Štiavnicu už objavili aj developeri, tak sa nezľaknite ak navštívite kaviareň kde si dáte kávičku za 2 a koláčik za 4 €uri. Ja len dúfam, že keď už Vás tam posielam, tak si všetci tento slovenský klenot užijete a neoľutujete. Btw, minulú súťaž vyhrala Viktória Kovaľová, ktorej playlist vysnívaných kapiel je určite bohatý. Gratulujem (napíš e-mail do komentu :) A pre Vás ostatných tu mám ďalšiu súťaž. Stačí ak mi poradíte pekné mesto/miesto v rámci slovenska, kde som ešte vrámci svojho blogu nebola. Čierne strapcové náušnice z dnešného blogu sa tešia na nového majiteľa ;)


Súťažná otázka pre tento týždeň znie: Ktoré mesto/miesto vrámci Slovenska by som ešte mala navštíviť?
  • Hráte o náušnice z dnešného článku
  • Vyhodnotenia sa dočkáte najneskôr o týždeň
  • Výhru Vám pošlem osobne vrámci celej SR a ČR

Vaša Štiavničanka


Lau Ren

Share this:

, , , , , , , , , ,

CONVERSATION

12 komentárov:

  1. Určite ti odporúčam kaštieľ Rusovce - naozaj pekné miesto. Mohla by si to skombinovať rovno s Bratislavou ;) Beata M.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Lauri, krásne fotky! Ja som bola v Štiavnici straaašne dávno, tuším je čas na ďalší výlet! :)

    Nasklee - www.nasklee.com

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Great styling
    You look dazzling in it
    Regards
    http://moda-na-obcasach.blogspot.com/

    OdpovedaťOdstrániť
  4. šaty sú prekrásne a veľmi sa ti hodia ;) Štiavnica je pre mňa najkrajšie mesto na Slovensku :) je síce malinká, ale dá sa tam toho robiť a vidieť mnoho, úplný raj a poklad Slovenska!

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Na východe sú najkrajšim mestom Košice, ale tam si už určite bola. Ak ťa zaujíma výtvarné umenie skús navštívit Múzeum Andyho Warhola v Medzilaborciach. Spomedzi prírodných krás môžeš navštíviť obec Vyšný Žipov, nachádza sa tam Lom Skrabské, prirovnávajú ho k Plitvickým jazerám v Chorvátsku, nájdeš o ňom aj zopár článkov na internete. Ak ťa zaujíma ľudová architektúra tak skús navštívit Vlkolínec, je tam ozaj krásne. Spomedzi hradov/ zámkov je veľmi pekný Betliar aj Trenčiansky hrad a Trenčín ako mesto je taktiež veľmi pekné. Svoje čaro má určite aj Štúrovo, odkiaľ je výhľad na Ostrihomský palác. Ak by si chcela ochutnat originál trdelník tak ho nájdeš v Skalici, kde som síce ešte nebola, no chystáme sa tam. Mne sa veľmi páči aj Bratislava, najmä Staré mesto, je tam množstvo pamiatok. Ak by si šla do Bratislavy určite zájdi aj na Devin a Sandberg. Devínska Nová Ves je síce maličká, no dá sa odtiaľ prejsť do Rakúska, kde sa nachádza zámok Schloss Hof s barokovými záhradami. Je to síce min. 40 peši, no sú tam vybudované aj cyklotrasy, ak by si náhodou rozhodla pre cestu na bicykli.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :O Fiha! ďakujem za skvelé tipy! Určite sa nimi pri najbližších potulkách Slovenskom inšpirujem :)

      Odstrániť
  6. Baanská Štiavnica je super fakt krásne mesto, ale to som už spomínal, a super outfit ako vždy, ale nepredpokladám, že v takom si bola aj "fárať". No a čo sa týka ďalších miest, tak dúfam, keď už ste boli v Banskej Štiavnici, tak ste navštívili Svätý Anton, kde je krásny lovecký kaštieľ s krásnou záhradou (dúfam, že pridáš aj odtiaľ nejaké fotky, lebo určite to prostredie je úchvatné) No a keď ste sa tak rozbehli po banských mestách, tak ja by som odporúčal Kremnicu :), Banská Bystrica, Špania Dolina (BS je fakt super dúfam, že si svoj charakter udrží a že ju nezničia developeri :( )

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem! :)
      "fárať" som v nich teda nebola :D
      Priznám sa, že Svätý Anton som ešte nenavštívila, vyzerá to naozaj pekne a určite aj tam rada nafotím článok. Ďakujem za tip! :)

      Odstrániť